Afvallen met het Soepdieet

Ziekenhuisdieet

Ziekenhuisdieet (de verschillen met het soepdieet)
Het ziekenhuisdieet en het soepdieet worden vaak met elkaar verward. Het ziekenhuisdieet is een 5 dagen dieet, terwijl het soepdieet een 7 dagen dieet is. Het ziekenhuisdieet en het soepdieet zijn wel beiden een vetarm dieet om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Het ziekenhuisdieet is vaak gericht op mensen die voor een medische ingreep in korte tijd gewicht moeten verliezen. Echter, het soepdieet heeft meestal geen medische motieven. Dit 7 dagen dieet wordt bijvoorbeeld vaak vlak voor een vakantie ingezet, omdat veel mensen er dan mooi uit willen zien. En met een 7 dagen dieet kun je snel je streefgewicht bereiken, zonder honger te lijden.

Zowel het ziekenhuis- als het soepdieet zijn niet geschikt voor een langere tijd. Het is niet voor niks dat het respectievelijk een 5 dagen en een 7 dagen dieet zijn.

De verschillende voedingsstoffen van het ziekenhuis- en het soepdieet

Een groot verschil met het soepdieet is al te merken aan het feit dat je bij het ziekenhuisdieet geen soep eet. Maar er zijn nog verschillen met het 7 dagen dieet. Bijvoorbeeld bij het ontbijt; je eet dan namelijk onder andere een beschuitje, of een geroosterde boterham. Dit is bij het 7 dagen dieet uit den boze.

Daarnaast eet je ook eieren, terwijl dat bij het soepdieet ook niet voorkomt. Je mag op sommige tijdstippen zelfs halfvolle of zelfs volle yoghurt eten, maar bij het 7 dagen dieet komt dit niet voor. Bij het soepdieet mag je niet eens halfvolle melk drinken.
Ook al duurt het ziekenhuis maar 5 dagen, toch is het veel lastiger vol te houden dan het soepdieet. Het soepdieet is dus weliswaar een 7 dagen dieet, maar je mag wel onbeperkt soep eten. Je krijgt tijdens 7 dagen dieet dus geen hongergevoel. Het 7 dagen dieet veroorzaakt dus minder hoofdpijn, misselijkheid en draaierigheid.

Natuurlijk is het 7 dagen dieet wel een crashdieet. Daarom mag het je het ook maar maximaal 7 dagen achter elkaar doen. Laat je het 7 dagen dieet toch langer duren, dan ben je zeer ongezond bezig, omdat je dan een te lange tijd veel te weinig calorieën binnenkrijgt. Hierdoor zul je op een gegeven moment zelfs spieren gaan verbranden, in plaats van vetweefsel. Echter, hou je minimaal twee normale dagen tussendoor, dan mag je gewoon weer opnieuw beginnen met het soepdieet, zodat je geen tekort krijgt aan essentiële voedingsstoffen.

9 Reacties
 1. Mag je thee met een zoetje drinken en mag zoetstof überhaupt worden gebruikt om zure vruchten te zoeten ?
  Wordt versgeperste jus d’orange als ongezoete vruchtensap beschouwd ?

  • Goede vragen Ferry,

   Ik ben helemaal geen fan van zoetstoffen. De meesten zijn namelijk chemisch, waarbij er niet of nauwelijks onderzoek gedaan is naar de werking op de langere termijn. Maar zoetstoffen passen zeker niet in een dieet. Want zoetstoffen bevatten dan wel minder calorieën als suiker, je lichaam reageert er wel op hetzelfde op met de aanmaak van insuline en zo. Met het soepdieet wil je juist een ander proces stimuleren en dat is het proces van vetverbranden.

   Wanneer je voor een kruidenthee, bijvoorbeeld sterrenmix, kiest, dan heb je ook geen zoetjes nodig.

   Vers geperste sinaasappels zijn inderdaad een ongezoet sap. Maar let op. Als je dit in de winkel koopt, kan het gemaakt zijn van concentraat en daar mag wel suiker aan toegevoegd worden, zonder dat dit op de verpakking hoeft te staan. Dus vers geperst moet ook echt vers geperst zijn en niet gemaakt van concentraat.

 2. ik heb een vraagje: de ingredienten van de soep, die zijn toch voor de zeven dagen bestemd, of moet je elke dag opnieuw soep maken?

 3. Mag je ipv magere melk ook magere yoghurt gebruiken?

 4. Mag je eenderd welke soep eten/drinken of moet dat echt een speciale soep zijn??

 5. Beste Admin,

  het klinkt intressant.. maarrr hoe zit dat met sporten erbij?

  in de ochtend fiets ik 40min op een goed tempo (verbranding van minimaal 450 calorieen) dan ook nog in de week, 3x per week uur fitness met aansluitend een uur squashen.

  Vriendelijke groet,

  Onno

 6. Wat eet je als je geen vlees of vis eet?

  • Als je bedoelt bij het Ziekenhuisdieet, dan moet je even zoeken in Google naar hoe dat in elkaar steekt.
   De soep in het soepdieet is sowieso vegetarisch (zie soepdieet recept)

Laat een reactie achter